Home      Woorden van kleur      Eerst Nederland bevrijden, dan Indonesië     

Maarten Jungmann      Gerrit Kastein      Leiden in gedichten

Universiteit in oorlogstijd      Gerard Goudriaan      In memoriam patris

Leidse literaire leven tijdens WO II      Leiden in WO II

'Geeft ons Nederlanders toch werk'     

MAARTEN JUNGMANN (1877-1964),
EEN HOLLANDSE KUNSTSCHILDER; BRONNENBOEK


Uitgeverij: De Nieuwe Vaart
Plaats en jaar: Leiden, 2014
Omvang: 188 p.; ill.
ISBN: [geen]
NUR: 681
Trefwoorden: Historische biografieën
Prijs: € 15,-


De Rotterdammer Maarten Jungmann werd aanvankelijk opgeleid tot lithograaf. Vervolgens werd hij leerling aan de Academie voor Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen.
Rond 1900 maakte hij verschillende buitenlandse reizen (naar o.a. Frankrijk, Italië en Griekenland) om zich als kunstschilder verder te bekwamen.

In 1911 kwam hij in conflict met de Rotterdamse bestuurders. Zijn prijswinnend schilderij 'De man met de hoed op één oor' zou opgenomen worden in de collectie van museum Boymans. Maar de Commissie van Toezicht van het museum weigerde opname, omdat het schilderij te groot zou zijn. Het werd een publiek schandaal. Men vermoedde dat het schilderij werd geweigerd vanwege de gelijkenis van de beschonken man op het schilderij met de burgemeester van Rotterdam.
De weigering van zijn schilderij bracht Jungmann ertoe in een felle brief aan de gemeenteraad van Rotterdam zijn beklag te doen. Om aandacht voor zijn zaak te krijgen verstuurde hij afschriften van zijn brief aan alle burgemeesters van ons land.

Na dit publieke schandaal vingen de productieve jaren van Jungmann aan. Zijn naamsbekendheid in Rotterdam werd groot. Tot aan de Tweede Wereldoorlog had hij een groot aantal tentoonstelling, vooral in Rotterdam, maar ook daar buiten.

In 1917 trouwde hij met Geertje le Poole en verhuisde hij naar Den Haag. In 1922 volgde een verhuizing naar Noordwijk. Hier zou het echtpaar tot begin 1943 wonen, veelal in kommervolle omstandigheden. De crisis van de jaren dertig had zijn weerslag op de verkoop van zijn schilderijen. Uit die jaren stammen vele anekdotes over hem: 'Hij hield in zijn eentje protestoptochten met een broodje op een stok, waste zijn voeten onder de pompstraal bij het uitgaan van de kerk, droeg een geïmproviseerde broek, een broek gemaakt van stro met touwtjes om benen en dijen vastgemaakt' (Nieuwe Leidsche Courant, 10-12-1964).

Vanwege de aanleg van de Atlanticwall om een geallieerde invasie op de Nederlandse kust te verhinderen werd Jungmann gedwongen te verhuizen en zo kwam hij in Leiden te wonen. Hier overleed hij in 1964 op 87-jarige leeftijd.


Overige publicatie:
'Maarten Jungmann (1877-1964), schilder en bohemien', in: Leids Jaarboekje 2014, p. 111-134.

All contents of this website are copyright © Uitgeverij De Nieuwe Vaart